Uygulamada diş teli tedavisi olarak da bilinen ortodontik tedavi, işlevsel bozuklukların giderilmesi ve estetik beklentilerin karşılanması amacıyla başvurulan diş hekimliği uygulamasıdır. Diş teli tedavisi hasta özelinde kurgulanır. Bu sebeple, her hasta için mutlak geçerli bir tedavi prosedüründen söz etmek mümkün değil. Fakat diş teli tedavisinin genel çerçevede nasıl seyrettiğini, aşamalarını şu şekilde ifade edebiliriz:
- Dişlere takılacak braketler üzerinde karar verilir.
- Temelde üç farklı braket tipi vardır: metal, seramik-safir, plastik. Söz konusu braket tiplerini hakkında ortodonti uzmanı tarafından hastaya bilgi aktarılır ve ihtiyaca yanıt bakımından en ideal braket tipi belirlenir.
- Dişlere takılan braketlerin içinden geçen tel, dişlere yönelik sistematik bir baskı uygular. Bu sayede, dişlerin istenilen pozisyona gelmesi sağlanır.
- Hastanın diş yapısı ve kullanıma bağlı değişmekle beraber, braketler 6 ay ile 3 yıl arasında kullanılabilir. Braketlerin dişlere takılmasında ise özel bir dental yapıştırıcı kullanılır.
- Braketlerin içinde ark teli adı verilen bir tel geçirilir. Dişlere verilecek hareketin yönü bu tel yardımıyla tayin edilir. Sonuçta, dişler doğru açılara ulaşarak hedeflenen pozisyonu elde eder.
- Braketler takıldıktan sonra dişlerde bir hafta süreyle hassasiyet görülebilir. Zira dişlere baskı uygulandığı hassasiyet gelişmesi olağandır.
- Alt ve üst dişler arasında ideal pozisyon elde edilince ve dişler hedeflenen konuma kavuşunca diş telleri çıkarılır.
- Diş teli tedavisi esnasında dişleri çevreleyen kemik, dişin hareket yönü doğrultusunda erir ve dişin hareketi sonucu oluşan boşlukta yeni kemik oluşur. İşlem tamamlanıp dişin hareketi sona erdiği zaman dişin çevresinde tekrar organize yapıda kemik oluşumu belirli bir süreç ister.
- Diş teli çıkarıldıktan sonra dişlerin yeni yerlerine tam anlamıyla yerleşmesi ve sabit kalması sağlanır. Bu işleme pekiştirme tedavisi denilmektedir. Yapılmadığı takdirde dişlerde yeniden pozisyon kaymaları oluşabilir ve tedaviden beklenen yarar elde edilemez. Bu şekilde ideal pekiştirme aşaması görmeyen çok sayıda vaka kliniğimize başvurmakta ve problemlerinin çok ciddi boyutlara ulaştıklarını üzülerek görmekteyiz.
Diş Teli Tedavisi Ne İşe Yarar?
Çene yapısındaki daralma ve anatomik bozukluklar, diş konumunda bozulmalara ve çapraşıklıklara sebebiyet verebilir. Ayrıca çene yapısı dar ve kısa olan bireylerin dişleri, gelişimi için gerekli alana sahip olamadığından çapraşık bir şekilde gelişir.
Belirli kemik ve diş hastalıkları, ağız kuruluğuna neden olan uyku apnesi, geniz eti ve burun problemleri de dişlerde çapraşıklık oluşumuna zemin hazırlar. Çene darlığı ve kısalığı gibi durumların sebebiyet verdiği çapraşıklık sorunlarının giderilmesi içinse diş teli uygulamasından yararlanılır. Bu ortodontik tedavi ile dişlerin gelişimi için gereken alan yaratılır ve dişlerin ideal pozisyona kavuşması sağlanır.
Diş Teli Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş teli kullanımı sonrasında bazı hususlara dikkat etmek, tedavi sürecinin konforlu bir biçimde tamamlanması ve beklenen başarının eksiksiz elde edilmesi bakımından önemlidir. Diş teli varken gıda alındıktan sonra braket çevresinde gıda artıkları birikebilir. Bu nedenle, ağız hijyenine çok daha fazla özen gösterilmelidir.
Her gıda alımı sonrasında diş fırçalamak en sağlıklı yaklaşımdır. Bu sayede, gıda alımı sonrası braket çevresinde gıda artığı birikimi önlenir. Tedavi süresince, diş teline olumsuz etki edebilecek ve plak oluşumunu tetikleyecek gıda ürünlerine mesafeli olunması da dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır.