İçindekiler

Braket dişlerdeki kusurların düzeltilmesine yardımcı bir ortodontik cihazdır. Her bir braket çeşidinin belirli avantajı olmakla birlikte farklı malzemelerden üretilirler. Ortodonti tedavisinde braketler hasta tercihine ve konfor, estetik, hız ve tedavi maliyeti gibi faktörlere bağlı olarak seçilebilir. Braket uygulaması ile yanlış hizalanmış diş kusurları ve kapanış sorunları giderilmeye çalışılır. 

Tedavi süresince takılan braket kişinin günlük aktivitelerini kısıtlamamalı ve kişiyi fiziksel ve psikolojik olarak rahat hissettirmelidir. Bu nedenle seçilecek braket çeşidine ön muayene sonrası hastayla karar verilebilmektedir. 

İçeriğimizde “Braket Nedir, Braket Çeşitleri Nelerdir, Braket Nasıl Takılır ve Braket Bakımı” gibi ortodonti tedavileri arasında yaygın olarak başvurulan braketler hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz. 

Braket Nedir?

Dişlerin üzerine yapıştırılarak diş tellerini dişlere sabitlemek için kullanılan küçük metal veya seramik parçalardır. Ortodontik kemerler her bir brakete sabitlenerek yapıyı birbirine bağlar. Braketler kuvveti kemerden dişe iletmek için tasarlanmıştır.  Basınç altında dişleri normal pozisyonuna yeniden getirmeyi sağlar. Dişlerin hareket etmesini sağlayan yapılardır. 

Braket Çeşitleri Nelerdir?

Metal, seramik ve invisalign (şeffaf plak) yapılarıyla farklı malzemelerden üretilen braket çeşitleri bulunmaktadır. Dayanıklı ve uygun maliyeti nedeniyle tercih edilen metal braketlere alternatif seramik braketler ise estetik bakımdan fark edilir bir seçenektir. Şeffaf braketler ise neredeyse görünmezler. 

İster tedavi ister estetik nedenlerle olsun braket tipi konusunda seçim yaparken maliyetin yanı sıra konfor ve yaşam koşulları odaklı bir yaklaşım sergilenmesi tavsiye edilir. 

Malzemesine Göre Braket Çeşitleri

Braket çeşitleri arasında malzeme seçimi yaparken estetik görünüm ve tedavi süresi karar verme sürecinde etkili olabiliyor. Farklı malzemelerden yapılmış braketler şu şekilde sıralanabilir:

  • Metal Braketler: Metal braketler genellikle en dayanıklı olanlardır ve uygun maliyetlidirler. Estetik tercihe önem verenlerce tercih sebebi olmasa da metal braketler son zamanlarda daha küçük boyutlarıyla en yaygın tercih edilen seçenektir.

  • Seramik Braketler: Estetik kaygıları olan hastalar için ideal bir seçenektir. Diş rengine uyum sağlamaları nedeniyle dışarıdan daha az fark edilirler. Seramik braketler dayanıklılık konusunda en az metaller kadar güvenilirdir. 

  • Invisalign Şeffaf Plak Tedavisi: Esasında şeffaf plaklar braket olarak değerlendirilemezler ancak yine de bu başlık altında tedavi çeşitlerinden birisi olarak bulunmasının faydalı olacağını düşünerek şeffaf plakları anlamaya çalışalım. Saydam yapılarıyla neredeyse görünmez olan invisalign plakları hastalara sunulan en estetik ortodontik tedavi çözümüdür. Dayanıklı ve estetik açıdan tercih edilir bir seçenek olmakla birlikte en maliyetli tedavi tipi olduğu söylenebilir. Kullanımının diğer seçeneklere kıyasla daha kolay, estetik görünmez ve rahat olduğu için tercih edilir.

Braket Nasıl Takılır?

Özel bir yapıştırıcı ile dişlerin yüzeyine yapıştırılan braketlere ortodontik tel takılarak dişler uygun pozisyonuna getirmek için hareket ettirilir. Ortodontist her bir braketi dikkatlice yerleştirir. Ardından ortodontik teli takarak dişleri hareket ettirerek uygun pozisyona getirir. Braketlerin doğru bir şekilde takılması tedavi sürecinin başarısı için kritik önem taşır. Bu nedenle uygulaması uzman bir ortodontist müdahalesi gerektirir. 

Doğru braket seçimi başarılı bir tedavi süreci için önemlidir. Her hasta için en uygun tedavi planı hastanın ihtiyaçlarına ve tercihlerine uygun olarak belirlendikten sonra tedaviye başlanabilir.  

Braket Bakımı Nasıl Yapılır?

Düzenli braket bakımı tedavi sürecinin olumlu sonuçlanabilmesi için oldukça önemlidir. Braketlerin temizliği çarpık diş tedavisi, yanlış hizalanmış diş tedavisi veya diğer ortodontik tedaviler süresince diş çürümesi ve diğer diş sorunlarının önlenmesine yardımcı olur. 

Yeterli önem verilmediğinde braketler etrafına yerleşen artıklar diş problemlerine neden olabilir. Ayrıca ortodontistin önerdiği periyodik muayeneleri takip etmek önemlidir. Bu muayenelerde braketlerin konumu kontrol edilerek gerektiğinde düzeltmeler yapılır. Böylece süreç içerisinde dişlerde yanlış konumlanmanın önüne geçilebilir. 

Braket bakımı için düzenli fırçalama ve düzenli diş ipi kullanımı gibi ağız bakımı hijyeni konusunda daha hassas olmak gerekebilir. Ayrıca tedavi süresince dişlerin arasına girebilecek veya diş tellerine yapışacak yiyecek ve içeceklerin tüketimine ara verilmeli veya tüketimi sonrasında özenle temizlenmelidir. Gerekli görüldüğünde gargara ile durulama gibi ağız bakımı rutini eklenebilir. 

Aydınlık Karanlık Mod